Ongeveer helft MKB werkt niet met een CAO

Bijna de helft van de ondernemers in het MKB werkt met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Toch hebben nog veel ondernemers ‘geen idee’ of een cao van toepassing is. Een overzicht per branche.

In een poll van Ondernemen Met Personeel werd gevraagd: Heb jij te maken met een cao? Ja, nee of geen idee? Ongeveer 17 procent van de ondernemers in het MKB had ‘geen idee’. Ruim 37 procent zei ‘nee’ en 46 procent ‘ja’. De poll werd door 143 personen ingevuld, gedurende de maand februari 2018.

Cao

In een cao staan de arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel moet bieden, zoals het minimumloon, werktijden, vakantiedagen, etc. In veel branches wordt gewerkt met een cao. Wanneer is een cao verplicht? Lees het artikel 4 gevallen waarin een cao verplicht is. Hoe zit het in jouw branche? Een overzicht.

Cao detailhandel

In de detailhandel is de kans heel groot dat je aan een verplichte cao moet voldoen. Voor winkeliers zijn er tientallen verschillende cao’s van kracht, ingedeeld per sector. Bekijk een opsomming in het artikel Cao in de detailhandel, hoe zit dat?

Cao groothandel

Veel bedrijven in de groothandel zijn ook gebonden aan een cao. Van de cao Levensmiddelen tot aan de cao Technische groothandel. Je leest er meer over in het artikel Cao’s in de groothandel, een overzicht.

Cao bouw

En hoe werkt het in de bouw? Ook daar gelden verschillende cao’s per sector, waarbij de cao Bouw & Infra een heel belangrijke is. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een eigen cao voor schilders en een eigen cao voor de timmerindustrie. Lees meer over de cao’s in de bouw.

Cao horeca

In de horeca is er – op het moment van deze publicatie – nog geen algemeen verplichte cao. Wel is er een cao van kracht voor leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een andere cao voor leden van het Nederlandse Horeca Gilde (NHG). Op de website van de KHN lees je meer over de nieuwe horeca-cao die mogelijk verplicht wordt voor heel Nederland. Lees ook meer over passende arbeidsvoorwaarden in de horeca.

Cao overige branches

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vind je een totaaloverzicht van alle ondernemings- en bedrijfstakcao’s die in de afgelopen 10 jaar zijn aangemeld. De website van werknemersvereniging FNV geeft een eigen overzicht van cao’s per sector.

 

Bron: www.ondernemenmetpersoneel.nl

leave a Comment